Bio-aroma

Az illóolajoknak különös varázsuk, és különös hatásuk van. Szinte ösztönöz, az elvonulásra, elmélkedésre. Gyógyító hatásuk is fantasztikus. Néhány, az életből vett tapasztalattot és gyakorlatot írok le és adok át ebben a blogban. Jó olvasgatást és hasznosítást kívánok. Hurai Ági

Mottóm:

"Legyen benned szeretet mindenki iránt, senki sem más, mint a többi." Sri Rámakrishna

Ajánlás

fubenfaban: en Hurai Ági vagyok. Munkám során találkozom olyan gyermekekkel és felnőttekkel, akiknek a gyógyszer szedése problémát jelent, allergia, nyelési nehézség stb. Ezen az oldalon összegyűjtöm azokat az aromaterápás recepturákat, amelyek segítenek a gyógyulásban.

II.Arvisura találkozó

Friss topikok

Archívum

Illóolajok alkalmazása - bevezető

2008.07.10. 21:28 bionomland

 Az illóolajok növényi részek természetes kivonatai, s komplex összetevőiknél fogva rendkívül komplex a hatásuk is. Ezekkel a hatásokkal, gyógymódokkal foglalkozik az aromaterápia.

Könyvekből és az internetről összegyűjtött információkat foglal össze ez az oldal, Náther László szakértő segítségével.

 

Fontos! Betegségek kezelésében csak orvosunkkal egyeztetve használjuk az illóolajakat. Az illóolajak gyengíthetik néhány gyógyszer, pl. a homeopátiás gyógyszerek hatását.

 

AZ AROMATERÁPIA

Egy olyan gyógymód, amely inkább az egészség megőrzéséért, a betegségek megelőzéséért van, ugyanakkor számos olyan konkrét tünet és betegség kezelésében játszik szerepet, ahol a hagyományos orvoslás kiegészítésre szorul. Sok ellenzője van ennek a fajta gyógymódnak. Ennek okait valószínűleg a szakmai presztízs féltésében kell keresnünk. Mint alternatív gyógymódot kifejezetten csak természetgyógyász szakvizsgával rendelkezők folytathatják - ma, és Magyarországon. Eddigi természetgyógyászati tapasztalataim alapján annyit viszont elmondhatok, hogy mindig az adott személyből kell kiindulni, és testre szabottan kell a gyógymódot meghatározni. Az aromaterápiás kezelések során nem elsősorban magát az illatot vetik be a cél elérése érdekében, hanem a növényekből kivont illóolajat. Az illóolaj egy bonyolult keverék, melynek összetétele csak nagy vonalakban határozható meg, hiszen számtalan olyan anyag van, amelyet még nem ismerünk, arról nem is beszélve, hogy ugyanazt az illóolajat, ugyanabban az összetételben soha nem fogjuk tudni beszerezni. Ez függ az időjárástól, a termesztés módjától, a földrajzi helytől, de még a csomagolás módjától is. Az illóolajok olyan összetevőkből állnak, amelyek a szervezetbe bejutva, ott helyben fejtik ki hatásukat, és csak másodsorban hatnak a szagláson keresztül, mint agyi ingerület. Tehát a test és a szellem ellazulásáért olyan anyagokat ajánlok, melyeket a természet vegykonyhája állított elő.

 

Az illóolajokról általában

Az illóolajok növényi részek természetes kivonatai. Sajtolással, lepárlással, vagy alkoholos kivonással nyerik a növény különbözõ részeibõl. A felhasznált részek, a lehetõ legváltozatosabbak, vagyis az illóolaj a növény gyökerébõl, szárából, levelébõl, fás kérgébõl, virágából, gyümölcsébõl, magjából, vagy ezek kombinációjából jöhet létre.

Fontos tudni, hogy a vadon termõ növények és a nemesített változatai nem ugyanazokat az anyagokat tartalmazzák, ezért kell a kereskedõknek a növények magyar neve mellett a latin nevét és megjelentetni.
Annak ellenére, hogy ezeket a kivonatokat évezredek óta használják, a modern gyógyászatban csak most kezdenek, az õket megilletõ helyre kerülni.
További FONTOS tudnivaló (elnézést a kiabálásért), hogy gyógyászati értéke csak a valódi növényi kivonatnak van. Ha valahol olyan illóolajat árusítanak, amelyik csak aromalámpába való, az biztos, hogy mesterségesen állították elõ, illatosításon kívül másra nem használható. Legtöbbjük értéktelen, vegyi úton elõállított észter, amelyet olcsó ára ellenére sem ajánlok senkinek.
Az illóolajat alkalmazhatjuk, külsõleg és belsõleg is, bár belsõleg némelyiket kifejezetten ártalmas, és csak az adagolás mértékében gyakorlott orvos, természetgyógyász által javasolt módon szabad alkalmazni. Ezért és az esetleges ellenjavallatok miatt, mindenképpen olvassuk el az illóolajhoz mellékelt használati utasítást. Ezek persze csak a tudományosan bizonyított alkalmazásokat fogják tartalmazni, de adhatnak néhány hasznos tippet az illóolajok keveréséhez is.

 

Az illóolajok keverése

 

Bizonyos illóolajok csak keverékben fejtik ki hatásukat. Erre a legjobb példa a már említett keverék, a citrom és borsosmenta. Külön-külön mindegyiknek megvan a maga hatása, de a fejfájás "elvágásában", csak e kettő együtt jeleskedik.
Kétfajta növényi olajat különböztetünk meg. Az illóolajakat és a zsíros olajakat. Az illóolajakat onnan ismerhetjük fel, hogy nem hagynak foltot a ruhán. Ez a legcsodálatosabb bennük - elillannak az utolsó molekuláig. A zsíros olajok ellenben kiváló oldószerei, hígítói az illóolajoknak, melyeknek hatásait önmagukban is érdemes megismerni. Általában növények magvaiból, sajtolás útján nyerik ki őket. Mivel az előállítási módszer is gazdaságosabb, általában az áruk is alacsonyabb.
Itt jegyezném meg, hogy létezik még olyan módszer is az illóolajok kivonására, hogy a növényt zsíros olajba áztatják, vagy abban főzik. Bizonyos illóolajok csak hígított állapotban alkalmasak bizonyos hatások kifejtésére, és a hígítás egyik módszere lehet az, ha zsíros növényi olajokban oldjuk őket.

Hány illóolajat keverjünk össze? Nem is tudom. Több helyen olvastam, hogy maximum négyet érdemes összekeverni. Én viszont gyakran alkalmazom ennél többet, igaz, hogy - számítógép segítségével - rengeteg szempontot veszek egyidejűleg figyelembe. Parfümök készítésénél - persze erre csak gyakorlott orrtornászok vállalkozzanak - sem alkalmaznak 4-5 illatkomponensnél kevesebbet. Ismeretes, hogy egy parfümnek 3 élete van. Az első fej illat, amit rögtön a felrakás után tapasztalunk. A második a test és a harmadik a lábszag. Vagy van valaki, aki ezt nem így tudja? .-) Komolyra fordítva szót, ez a három késleltetési fázis már eleve három alapillatot feltételez, és csak ehhez jönnek hozzá az egyéb összetevők.

 

A bázisolajok

 

A bázisolajok zsíros olajok, amelyeket általában illóolajok hígítására szoktak használni, de némelyek, mint pl. az Avocado, Jojoba, Mandula olajok, szőlőmag és barackmagolaj (Mixing Öl) maguk is rendelkeznek hasznos tulajdonságokkal, hatásokkal. Miért van ezekre szükség? Egyrészt azért, mert bizonyos illóolajokat nem szabad töményen alkalmaznunk, pl. bõrre vinnünk: ezek az extraktumok rendkívül tömények, sokszor még százszoros hígításban is képesek kifejteni hatásukat.

A bázisolajok, ezenkívül bõrápoláshoz, masszírozásra, bedörzsölésre kifejezetten hasznosak.

Az Avocado és Mandulaolajok tartalmaznak E vitamint, ami gátolja az olaj avasodását, az Avocadoolaj tartalmaz még A,B,C,D vitaminokat is. Rendszeres használatuk kisimítja, puhává teszi a bõrt, megszünteti a ráncokat. Használhatjuk õket parfümök készítéséhez is. 10 ml bázisolajban keverjünk el néhány kellemes illatú illóolajat, összesen kb. 20 cseppet.

 

Avocado olaj - Persea gratissima

Származás: mediterrán vidékek
Felhasznált rész: termés
Elõállítási módszer: hideg sajtolás

Mandulaolaj - Prunus amygdalus dulcis

Származás:

Felhasznált rész: az édes mandula gyümölcse
Elõállítási módszer: hideg sajtolás

Jojobaolaj - Simmondsia chinensis

Származás: Észak-Amerika, Mexikó
Felhasznált rész: termés
Elõállítási módszer: hideg sajtolás

Használhatjuk még ezenkívül, bázisolajként a napraforgóolajat is - ami olcsó, de hamar avasodik -, illetve az olívaolajat is.

 

Vannak nem zsíros vivőolajok is: amelyek ugyan úgy alkalmazhatóak, mint az előbb felsorolt. Ezek nem hagynak foltot maguk után. Kiválóan selymesítik a bőrt. Ilyen vivőolaj a Tanglibe Message Lotion.

 

Néhány recept:                                                                  

 

- Nyugtató testápoló-olaj:

2 csepp citromfû-olaj, 1 csepp rózsaolaj, 7 csepp levendulaolaj, 5 csepp teafaolaj, 3 csepp római kamilla olaj 100 ml bázisolaj

- Feszültségoldó masszázsolaj:

5 csepp muskotályzsálya-, 2 csepp bergamott-, és 1 csepp borsosmentaolaj 50 ml bázisolajban

- Fáradt visszeres lábak kötõszövet erõsítõ masszázsolaja:

5 csepp ciprus-, 10 csepp grapefruit-, 5 csepp levendula- és 5 csepp borókaolaj 100 ml jojobaolajban

- Parfüm:

2 csepp jázmin-, 12 csepp rózsafa, és 6 csepp ilang-ilangolaj 10 ml bázisolajban.

- Frissítõ, új erõt adó testápoló-olaj:

3 csepp rozmaring-, 3 csepp boróka-, és 1 csepp borsosmentaolaj 50 ml bázisolajban.

- Nyugodt pihenést, jó alvást elõsegítõ masszázsolaj:

1 csepp citromfû-, 1 csepp rózsa- (vagy rózsafa-), 7 csepp levendula-, és 5 csepp cédrusfaolaj 50 ml bázisolajban.

- Bébiolaj - babáknak és mamáknak:

1 csepp rózsa-, 1 csepp jázmin- és 2 csepp rózsafaolaj 100 ml mandulaolajban.

- Száraz bõr éjszakai testápolója:

10 csepp szantálfa-, 7 csepp geránium, 3 csepp rózsafa- és 5 csepp ilang-ilangolaj 50 ml avokadóolajban.

 

Illóolajok - egy hiányzó láncszem a modern egészségügyi filozófiában!

Az illóolajok titokzatos, illékony folyadékok, melyeket növényekbõl, cserjékbõl, virágokból, fákból, gyökerekbõl, bokrokból és magvakból vonnak ki. Oxigénnel telített molekulákat tartalmaznak, amelyek táplálékokat szállítanak a test sejtjei számára. Oxigén nélkül a tápanyagok feldolgozása lehetetlen, szervezetünket táplálkozásilag legyengíti. Klinikai kutatások azt mutatják, hogy az illóolajok akár abban is segítségre lehetnek, hogy olyan környezetet hozzanak létre, melyekben a betegségek, a baktériumok, a vírusok, a gombák, stb. nem képesek megélni. A tudomány csak most fedezi fel újra ezeket a gyógyító kivonatokat, melyeket õsidõktõl fogva használnak. Gary Young az aromaterápia vezetõ kutatója Észak-Amerikában. Annak szenteli az életét, hogy újra köztudatba hozza az illóolajok tudását és erejét napjainkban. A kutatásai és szabályai segítenek helyreállítani ezeket a fontos õsi egészségügyi hagyományokat.

Mik az illóolajok? Az illóolajok, regenerálják, és oxigénnel telítik a növények immunvédelmi eszközeit. Oxigénnel telített molekuláik hatékonyan szállítják a test sejtjeinek a táplálékot. A test, táplálkozási hiányosságait, gyakran az oxigén hiány okozza. Következésképpen, az illóolajakban található oxigénnel telített molekulák segíthetnek a testnek a táplálék fogadásában és feldolgozásában, hogy fenntartsa az egészséget.

Az illóolajoknak bioelektromos frekvenciájuk van. A frekvencia meghatározható, mint az elektromos áram mérhetõ értéke, ami bármely két pont között állandó. Mindennek van elektromos frekvenciája. Az illóolajok olyan frekvenciát hordoznak, ami néhányszor nagyobb a gyógynövények és élelmiszerek frekvenciájánál.

Például hertzben mérve az étel frekvenciája 0 és 15 Hz között van, a szárított gyógynövények 15 és 22 Hz között, a friss gyógynövényeké pedig 20 és 27 Hz közé esik. Az illóolajok 52 Hz-nél indulnak, és egészen 320 Hz magásságig mennek, ami a rózsaolaj frekvenciája. Egy tetõtõl talpig egészséges testfrekvenciája tipikusan 62 és 78 Hz közé esik, amíg a betegség 58 Hz-nél kezdõdik.

Dr. Royal R. Rife szerint minden betegségnek van egy frekvenciája. Éppen ezért egy magasabb frekvenciájú kivonat megsemmisíti egy betegség alacsonyabb frekvenciáját. Klinikai kutatások azt mutatják, hogy az ember által ismert bármely kivonatok közül az illóolajoknak van a legmagasabb frekvenciája, amely olyan környezetet hoz létre, melyben a betegség, baktérium, gombák, stb. nem Képesek megélni.

Õsi tudás szerint az egyiptomi hieroglifákban és a kínai kéziratokban a papok és a gyógyítók illóolajakat használtak már évezredekkel Krisztus születése elõtt. Ezek voltak az emberiség elsõ orvosságai.

 

 

 

 

2 komment

Címkék: aroma aromaterápia illóolaj gyógyítás illóolajjal

A bejegyzés trackback címe:

https://bioaroma.blog.hu/api/trackback/id/tr5562859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kolett 2008.09.04. 22:10:04

Tisztelt bioaroma!
Nagyon szeretnék illoolajokat vásárolni, de nem tudom melyikben bízhatok meg igazán.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Kolett

bionomland · http://www.bionomland.eu/Index.html 2008.09.04. 22:41:39

Kedves Kolett!
A legfontosabb, hogy első lepárlású, 100%-osan tiszta olaj legyen. A néhány 100 Ft-os olajakban nagyon kevés az illóolaj, többnyire repce olaj a vivője. Ezt észre is lehet venni, a párologtató edény alja fekete lesz és büdös, ha kifogy a víz belőle. A ruhára ha cseppen, elillan az olaj, de a vivőolaj foltot hagy. Ezek nem jó olajak, gyógyító célra lakalmatlanok.
Én tiszta szívből és lelkiismeretből tudom ajánlani a neways aromáit, akár párologtatásra, fürdővízbe, parfümnek, gyógyító céllal, és akár sütni is, pl. a citromolajat, fenséges tortát lehet belőle készíteni.
Üdvözlettel:
Hurai Ági/bioaroma
www.bionomland.eu
süti beállítások módosítása